Terpesztett lemez kisokos

Nagyon sok kérdés érkezik e tárgyban ezért gondoltam nem árt bővebben bemutatni a terpesztett, másnéven expandált lemez alapanyagból készült kazettás fém álmennyezetek lehetőségeit.

Jelenleg ezen termékcsoport nagyon népszerű, sok mindennek köszönheti eme figyelmet, például a “nyers” felületének, nagyfokú áttörtségének, plusz akusztikai szerepének, így funkciókkal felruházva az álmennyezetet. A termék csoport sokszínű, lehetnek rejtett bordás vagy akár hagyományosabb látszóbordás tartószerkezethez finomhangoltak, plusz szem méretek széles választéka is elérhető.

A szem méretek lehetőségeinek az alábbi ismérvei, mellyel nem árt felvérteznünk magunkat:

1, Többféle terpesztett lemezt különböztetünk meg:

  • Gyémánt alakú szem
  • Rombusz szem
  • Hatszög alakú szem
  • Íves szem

2, Hengerelt vagy nem hengerelt felület.

A méréséről, és helyes méret kezelésében az alábbi ábra van segítségünkre

Nem hengerelt szem típusok:

Hengerelt szem típusok:

Mint a fotókon látható a nem hengerelt felület az 3 dimenziós felületet eredményez, talán ennél a típusnál jobban átjön a nyers valósága az alap anyagnak, de arra mindenkép felhívnám a figyelmet, hogy ezt a felület minden irányból más-más megjelenést eredményez. Ez főleg akkor érzékelhető ha kicsi a szem méret. A hengerelt felület, viszont homogén, így ennél ugyan azt kapjuk minden irányból tekintve.

Természetesen léteznek egyedi terpesztett lemez felületek is, akár hullám hatású vagy egyedi szem méretű, erről egyeztetés szükséges, az elérhetősége végett.

Ha sikerült eldönteni a szem méretet, akkor jöhet a következő lépés a keretezés kiválasztása. A terpesztett lemeznek feltétlen szükséges keretet készíteni, amennyiben álmennyezetként szeretnénk alkalmazni, erre az állékonysága miatt van szükség. Plusz ezen keret akár lehet a “design” része.

Az általunk választható keretezések az alábbiak.

Természetesen ezen keretezések, tartószerkezet függők, például egy hagyományos T24 látszóbordás álmennyezethez általánosan az A type keretezést ajánljuk, ami a legegyszerűbb és talán legolcsóbb is. Viszont ha a szem méret nagy és nem hengerelt akkor nem biztos hogy megoldható. Így ennek kiválasztásában mindenféle képen kérjen segítségünket.

Az esetek többségében a rejtett bordás álmennyezeti tartószerkezethez az E type keretezést szoktuk ajánlani, ennek kerete vissza léptetett, nem kihangsúlyozott, alulról szinte észrevehetetlen. Plusz az egymáshoz vízszintesen illeszkedő lapokat nem tartja el egymástól.

A rajzos ábrákon szereplő keretezéseken a Hook-on rendszer felfogatási alakzata látható.

A terpesztett álmennyezet egyedi Ral színben gyártó általi utólagos pórszórással készülnek, így szabad kezet adva az egyedi lehetőségek kiválasztásának. Jelenleg a Ral 9010, Ral 9016, Ral 9006 és a Ral 9005 az alapszínek. Minden más egyedi szín esetén kérje tájékoztatásunkat.

A terpesztett azaz expandált fém álmennyezetek tartószerkezetei megtalálhatók web oldalunkon a kazettás álmennyezeti termékek címszavaknál, itt találhatunk információt is a tartószerkezeti rendszer elemekről is.

Ha bővebben érdekli a termék, esetlegesen a terpesztett lemez szabad áteresztő képességéről a kalkuláció, tekintse meg egy korábbi blog bejegyzésünket itt. Vagy írjon, hogy segítsünk a legjobb megoldás megtalálásában.