Fém álmennyezet léptetés terpesztett lemezzel

Léptetések készítése fém álmennyezetekkel

A fém álmennyezetek az egyik legsokszínűbb álmennyezeti applikáció, melyek sok megrendelői igényt kiszolgálhatnak, ahogy a projektről készült fotó is jól példázza. Megoldhatók velük léptetések, szintváltások kialakítása is, legyen az tömör fegyverzetű álmennyezeti panel vagy áttört perforált kivitelű, akár képen látható expandált azaz terpesztett lemez álmennyezeti felület.

A léptetéseknél az első és legfontosabb dolgunk kiválasztani az álmennyezeti rendszert és a tartószerkezetet, funkció szerint érdemes szelektálni, olyan kérdésekre kell választ találnunk, mint a bonthatóság kérdése, az álmennyezeti átszellőztethetőség kérdése, valamint a kialakítani kívánt forma világ kérdése. Amint ezen jellemzők rendelkezésünkre állnak akkor érdemes keresgélni a jelentkező lehetőségekből.

A tárgyi projekt kapcsán, a Hook-on fém álmennyezeti és a Hook-on Corridor fém álmennyezeti rendszerek sajátosságait tudom bemutatni, mely két rendszer jól ötvözi a modern belső tér kialakításnak szempontjait, azaz a könnyű bonthatóság, vagy akár nyithatóság, és egyszerű szerelhetőséget.

A Hook-on rendszereket, akasztós tartóváz jellemzi, mely tartóvázra az előre meghatározott méretben legyártott álmennyezeti betételemeket csak helyükre kell akasztani, ebből következően nagyon könnyen visszabonthatók, esetleges gépészeti hozzáférhetőség, revízió miatt. Azért hogy ez a funkció elérhető legyen az álmennyezet nincs szegélyezve takaró profilokkal, nyitott látvány fuga jellemzi a falcsatlakozásoknál.

Az alábbi szerkezeti rajzon is látható a Hook-on profilzat, melyet az elsődleges L főtartó tart a megfelelő pozícióban.

léptetetés fém álmennyezetben

Ahogy látható a léptetést a L elsődleges főtartókkal is követni kell, melyeket a födémhez rögzítünk a kívánt hosszúságú menetes szárakkal. Az így kialakított elsődleges tartóvázra csavarozzuk ellenanyákkal a Hook-on profil, azaz a laptartó profilokat. A Hook-on laptartó profilokra terhelődnek a lapok, így átlapolva azokat egymáson. Ebben az esetben az álmennyezeti lapok hosszanti oldalára kerültek a Hook-on profil fogadó fülek, de ez az adott projekt szerint változhat.

Az álmennyezet födémhez felzárására is van lehetőség, mint az alábbi rajzon látható, ebben az esetben a függőleges azaz fali burkolati részt már nem a Hook-on profil tartja, hanem a gyártó által kínált fali clip-in profil. A függőleges felületeknél fontos a fix rögzítés, ezért nem lehetne megoldani az általános álmennyezeti profilzattal.

Fém álmennyezet léptetése

Az ily módon kialakított álmennyezeti léptetések nagyon könnyen telepíthetőek, meggyorsítva a projektek készre szerelhetőségét, természetesen a szerelési munkát meg kell előzze egy egyeztetési folyamat, ahol megtalálhatjuk a megrendelői igényeknek legmegfelelőbb álmennyezeti rendszert.

A fenti munka megközelítőleg 400m2-es felültetet jelentet, majd mind speciális méretű, kialakítású lapokkal, az előkészítő munka a gyártás indításához képest már 3-4 héttel korábban megindult. Meglehetősen sok igénynek meg kellett felelni, mind beruházói, mind generálkivitelezői szinten. De köszönet az áldozatos munkának szép példája lett a lehetőségek tárházának.

Projekt: Vasas kézilabda csarnok

Generál kivitelező, tervező: Market Építő Zrt

Remélem felkeltettem érdeklődésüket a fém álmennyezetek irányában, kérem tekintsék meg blogunk további bejegyzéseit. Amennyiben kérdésük merülne fel várom megkeresésüket.