Álmennyezetünk az atlétikai stadionban

2017 szeptemberben a Magyar Atlétikai Szövetség az újonnan felépülő stadionnak megpályázta a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezésének jogát. Vele majd egyidőben elhatározott Déli Városkapu fejlesztés legfőbb célkitűzése egy vonzó városrész megteremtését irányozta elő. Ennek csupán egy, de kétségkívül nagyon látványos eleme az atlétikai stadion és kiegészítő projekt elemei, együttes néven Nemzeti Atlétikai Központ. A tervpályázat győztese a Ferencz Marcel vezette Napur Architect elképzeléseinek központi víziója egy nagyon egyedi városi közösségi tér létrehozását tűzte ki célul. Eme városrész több részből áll, melyeknek központja a stadion, ahova szerencsénk volt az alább lentebb taglalt fém álmennyezeteket biztosítani.

Az építkezést 2020 decemberében kezdték. A létesítmény kapacitása 35000 fő befogadására lett alkalmas a világbajnokság idején, melyet a sportesemény után lecsökkentenek 15000 férőhelyesre.

A beruházás keretében nemcsak a stadion épült, hanem szabadtéri atlétikai edzőpályák, klubház, dobófészer, valamint egy kisebb park és gyalogos/kerékpáros híd.

A 2023. június 17-én átadták a létesítményt, melyben július 7-8-án rendezték az első versenyt, a 2023-as magyar atlétikai bajnokságot, melyben az első győztes női diszkoszvetőnk lett.

Most egy pár szót az általunk biztosított fém álmennyezetről, melynek kültéri viharálló típusnak kellett lennie, így esett a választás az általunk kizárólagosan forgalmazott ST080AA kódszámú Round edge sávos álmennyezetre, mely alumínium alapanyagból készült, egyedi Ral színben. Ezen rendszert a 84mm széles sávelemek melletti kitöltő sáv elhelyezése teszi egyedivé, így biztosítva a lamellák feszességét, ellen állóképességét a környezeti behatások ellen.

A rendszer elemek nagyon egyszerűen illeszkednek egymáshoz, viszonylagosan egyszerű szerelhetőség jellemzi, ezért is közkedvelt termék kültéri alkalmazás esetén. Fő rendszer elem a 84mm széles sávos lamella (01), hozzá kapcsolódó 16mm kitöltősáv (03), mely elhelyezése nem fontos, amennyiben beltéri elhelyezésről van szó és kis mértékben átszellőzhető álmennyezetet szeretnénk létrehozni. További rendszer elemek a vezető sín (02), falak mentén alkalmazható falszegély és a kívánt hosszú függesztő szett (04).

 

És most néhány kép az elkészült mennyezetről, mely körkörösen lett tagolva a teljes stadion területén, így követve a stadion ívét.

Impressum:

Generáltervező: Napur Architect Kft

Építész szervező, felelős tervező: Ferencz Marcel DLA

Generáltervező: Détári György DLA

Generálkivitelezők: Magyar Építő Zrt és Záév Zrt.

Szakipar, fém álmennyezet kivitelező: Éptak 95 Kft.

Sajtó: Octogon magazin, Wikipédia