Fa imitált fém álmennyezet a H2Office Irodaházban

2020 augusztusában elkezdődött a Skanska legújabb magyarországi projektjének, a H2Offices irodaháznak az építkezése a Fővárosi Vízművek egykori területén. Ennek mintegy tisztelegve kapta az iroda komplexum a H2Office nevet.

A Váci út és Dózsa György út sarkán elterülő területen 3 irodaházból álló irodakomplexum épül, jelen bemutatás tavalyi évben elkészült mintegy 26 ezer négyzetméter területű irodaházban, kültéren és beltéren felhasznált, cubic edge sávos álmennyezetről szól. Mely álmennyezet többféle lamella szélességben, magasságban készül, így akár multipanel kialakítással is szerethető, azaz felváltva elhelyezhető ugyanazon vezetősínen többféle lamella méret.

A H2Office irodaháznál a 130mm széles lamellára esett a választás, mely elhelyezhető akár beltéren, akár kültéri viharálló kivitelben, készülhet egyedi Ral színben, vagy akár fa imitált felülettel, ahogy a bemutatott épületen is látható.

A sávos álmennyezeti panel az ST130AA kódszámú cubic edge (01) sávos lamella volt, ami 130mm széles 15mm magas méretezéssel készül, ebben az esetben alumínium alapanyagból, egyedi “light oak” fa imitált felülettel. A lamellák “feszesítéséért” a kitöltő sáv (03) felelt, ami 20mm széles és Ral9005 fekete színben készült, így egyedi hatást biztosítva a burkolatnak, mely ez által fa gerendák összességét adja.

Mivel az álmennyezet külső térben lett elhelyezve, fontos volt a korrózió álló alapanyagok használata, így mind a lamellák mind a rögzítő T/UNI vezető sín (02) alumínium alapanyagból készült. A tartószerkezet méretezése a várható szélterheléshez igazodva lett meghatározva, a kiépítést nehezítette a tervezők által megalkotott egyedi geometriai formák, mely formák miatt egyedi vágások alkalmazására volt szükség. A geometriai formák miatt, a tartószerkezet sűrítve került elhelyezésre a felületen, így tovább bonyolítva a kiépítés munkafolyamatát. Így az álmennyezet feletti tér bővelkedik a menetes szárakban és egyéb segéd tartószerkezetekben. Az alábbi ábrán a szerkezetet látjuk.

Nagy vonalakban ennyi mondható el a termékről, ez is jól jelzi, hogy nagyon egyszerű, könnyen építhető maga az álmennyezeti rendszer. Melyet viszonylag kevés rendszer elem alkot.

Most kanyarodjunk vissza az épületre, mely egyedire sikeredett. Nem könnyű a belvárosba, egy forgalmas csomópontra természet közeli érzést becsempészni, kis nyugalmat az izgő-mozgó mozgó városba, de ebben az esetben ez sikerült, köszönhető a használt anyagoknak és a parkosított kertnek, mely ezt árasztja magából.

A multifunkcionális kertet tágas, természetes fénnyel bevilágított irodaterek ölelik körül, a dupla magasságú előcsarnok és az épületeket összekötő előtető különleges karaktert kölcsönöz a projektnek. Jó minőségű beltéri levegő, kényelmes munkaterek, barátságos fényviszonyok, természetes anyagok, valamint könnyen elérhető rekreációs lehetőségek várják a jövőbeli bérlőket.

Az épületben helyet kapnak többek között biciklitárolók, öltözők és zuhanyzók, valamint elektromos töltőállomások is. A legfelső szinten a lassan kötelező elemmé váló tetőtéri futópálya, illetve terasz is lesz.

„Az egységesség vezető motívumként jelent meg a tervezés során. A H2Offices három épületből áll, melyeket a fehér homlokzat tesz egységessé a zöld és kék környezetben. Az előtető összeköti az épületeket és szemmagasságban egy külön teret alkot, keretet adva az épületeknek és a zöld területnek. A projekt középpontjában a parkosított kert áll, mely összeköti az épületeket és az embereket. A kertbe lépve a fehér homlokzat melegebb tónusúvá válik, ami tovább fokozza a kert különleges hangulatát, valamint erőteljes tér- és közösségérzetet teremt a H2Offices számára” – mondta Ulrik Raysse, az Arrow Architects alapító partnere, a terek megálmodója. Mely álmot a Studio IN-EX generáltervező szőtte tovább.

Most egy pár fotó a munkáról, melyen az FDB Homlokzat Kft volt a szakkivitelező.

 

Reméljünk sikerült felkeltenünk az érdeklődésük a termékeink irányában, várjuk megkeresését még ma.