Gustafs Rib fa lamellás álmennyezet egyedi lehetőségekkel

A most bemutatott új rendszer lamellái szintén gipszmag alapanyagúak, mint a korábban megismert RIB mennyezeti és RIB fali burkolatok, melyek mind tűzbiztonsági, mind akusztikai szempontokból nagyon jó tulajdonsággal rendelkeznek. A gipszborda nem érzékeny a hőmérséklet és páratartalom változásaira, így tartva a termék linearítását az idő múlásával is. Mindezen jó tulajdonságokat most tökéletesítették a gyártó legújabb fejlesztésében a Rib CD rendszerben, mely legnagyobb előnye a könnyű bonthatóság. Így megkönnyítve az álmennyezet felett elhelyezett gépészeti eszközök megközelíthetőségét.

A termék nagyon könnyen szerelhető, és számtalan lehetőséggel rendelkezik, mind a felületét tekintve, mind méretét tekintve. Lehet fa furnér felületű, fóliával ellátott, vagy akár festett. Többféle lamella magasságban gyártja a gyártó. Az élkialakítása lehet sarkos (RIB-S), vagy akár élletört (RIB-R). Variálható lamella közök is elérhetők, mely közök lehetnek nyitottak vagy akár tömörek.

A termék rendszer elemei az alábbiak:

 

  1. Nóniusz felső (kívánt hosszban gyártva)
  2. Nóniusz alsó a BASE-CD vázhoz
  3. Nóniusz biztosító sasszeg vagy kapocs
  4. BASE-CD lamella fogadó profil, fekete színben H=3100mm
  5. U-FIX CD lamella tartó elem, natúr alu H=50mm
  6. U-FIX CDC lamella tartó végelem, natúr alu H=50mm
  7. Capax 3262 távtartó profil, natúr alu vagy fekete színben L=3120mm
  8. Capax 3263 toldó elem BASE-CD-hez
  9. Acoustex 15 fekete akusztikus betételem 15mm vstg. 600x600mm vagy 600x1200mm méretben, A1-s1-d0 tűzállósággal, “A” akusztikus osztályba sorolt.
  10. M-BLOCK-CD segéd elem U-FIX CD elhelyezéséhez

Mint látható viszonylag kevés rendszer elem jellemzi az álmennyezetet, melyek által könnyen szerelhető, telepíthető az álmennyezet.

A lamella tengelytávolságát a BASE-CD profilon elhelyezett kimarások adják, ennek kiosztása alap esetben 12mm nyitott fugát eredményez 38mm széles lamellák elhelyezése esetén. Így 50mm tengelytávolsággal számolhatunk.

A lamellák toldása a bemutatott U-FIX CDC lamella tartó végelemmel történik, így rögzített toldási pontok keletkeznek, azaz a lamella vége és indítása is egy azon BASE-CD profilba pattan, mely eljárás előnye nincs szükség lamella toldóra. Ez által egyenként is bonthatók lesznek a fa sávok. Valamint tökéletes toldásokat kapunk.

Az U-FIX lamella rögzítő elemeket általánosan 650mm-ként ajánljuk elhelyezni a lamellák hátoldalán, így a tartószerkezet kiosztása is ebben a ritmusban történik. A Nóniusz függesztőket pedig 600mm-ként kell a födémhez rögzíteni. Ez által feszes tartószerkezetet kapunk, mely viselni fogja a gipszrost lamellákat.

A nóniusz Függesztő csonk elhelyezése nagyon könnyű, melyet az alábbi ábra jól szemléltet.

A Nóniusz alsó elemet behelyezzük a BASE-CD profilba (1), majd elforgatjuk (2) óra járásiránynak megfelelően, ekkor az alsó része a BASE-CD profilba rögzül, ez után szétnyitjuk a pillangókat (3) ez által fixáltuk a nóniusz alsót a helyére. Az így rögzített nóniusz alsókat már csak össze kell pároztatnunk a korábban elhelyezett, azaz a födémbe rögzített nóniusz felsőkkel, melyhez vagy dupla sasszeget vagy a képen látható biztosító kapcsot használjuk.

Amikor a tartóvázunk elkészült, akkor helyezzük el az U-FIX lamella rögzítő elemeket a gipszrost lamellák hátoldalasa, abban az ütemben ahogy kiosztottuk a tartóvázat. Az U-FIX rögzítése nem egyszerű, ebben nyújt segítséget a gyártó által fejlesztett M-BOCK-CD segéd elem. Ezzel és egy gumikalapáccsal könnyen helyére illeszthetők a lamellák hátoldalán lévő núttolásba.

Mint a korábbi RIB burkolatok esetében, itt is egy azon tartószerkezeten akárt többféle lamella magasság variálható, felpattintható, így kialakítva egy nem minden napi felületet.

Vagy a lamellák tengelytávolsága is egyedivé alakítható, van lehetőség ritkább kiosztású, a nyitott felületekbe furnérozott panel elhelyezésével, tömör felületű álmennyezet megalkotására. Az alábbi fotón egy nem sztenderd tengelytávolságú BASE-CD profilt látunk, mely c/c 100mm tengelyt kiosztással rendelkezik.

A lamellák felett elhelyezett furnér felületű panel akár készülhet gipszrost maggal, melynek A2-es nem éghetőségi tulajdonsága van. Vagy akár lehet perforált, így tökéletes akusztikai tulajdonsággal ellátva. De színben is elkülönülhetnek, egy sor lehetőséget adva a belsőépítészeti tervezés során.

Könnyen integrálható a legkülönfélébb helyekre a most bemutatott RIB CD fa álmennyezeti burkolat, melyet ajánlunk egy sor középületbe, ahol fontos a természet közeli anyagok használata.

A termékről kérem tekintse meg katalógusunkat, mely elérhető a Famennyezet.hu web oldalunkon, a Termékek gombra kattintva.

Amennyiben kérdése lenne, egyedi megoldások érdekelnék, ebben az esetben kérje ingyenes tájékoztatásunkat.