Néprajzi Múzeum sávos álmennyezetei

Egy újabb sikeres, az álmennyezetünket alkalmazó munkát van szerencsénk bemutatni, ez a nemrégen átadott, Liget Budapest Projekt keretein belül megépült új Néprajzi Múzeum. Mely épületben majd a teljes látogató térben helyet kapott az általunk szállított baffle fém sávos álmennyezet.

Az épületről pár szót elől járóban. A Ferencz Marcel (NAPUR Architect) által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, melyet néprajzi múzeumi célra alakítottak ki, ezzel a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre, ahol a korábbi – Kossuth téri – kiállítóhelyhez képest háromszor nagyobb tér áll rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására. A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt.

A nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették.

És most kanyarodjunk vissza az épületben alkalmazott és bemutatni kívánt fém álmennyezetekhez. Mivel a Múzeumot nagy belső terek jellemzik, ezért jól illeszkednek a nagyméretű, a tervező által megálmodott “gerendák”, melyek keresztben futnak a teljes közösségi területen. A lamella méret 40mm széles 150mm magas lett, mely 250mm tengelytávolsággal sorolódik, így viszonylag nagy közökkel lett kialakítva, befogadandó a legkülönfélébb gépészeti eszközöket. Mely gépészeti eszközök jól integrálódnak a lamellák mögött, majd hogy észrevétlenül teszik a dolgukat.

Továbbá a tárgyi munkán alkalmazásra került az új Sliding vezető sín rendszer is, így bizonyos felületeken a lamellák a vezetősínen könnyen összetolhatóvá válnak, elősegítve a gépészeti eszközökhöz hozzá férést, vagy szabad felületet biztosítva az esetleges kiállítói igényeknek.

Összességében a Baffle sávos álmennyezet alkalmazásával, modern letisztult teret kaptunk, melynek köszönhetően a teljes épületben van látni való, ha csak egy könnyed sétára érkezünk, vagy akár szeretnénk elmélyülni a tartalmas gyűjteményben.

És íme néhány fotó az épület belsőtereiről.

Mint a fotókon látható tökéletes összhatást sikerült elérni, a lamellák jól illeszkednek az épület mélyülő és emelkedő tereihez, összeségében egy modern bemutató térbe csöppenhetünk, ahol jó időzni. Örülök hogy hozzá tudtunk járulni eme igényes projekt megalkotásához.

Impresszum:

Építészeti tervező: Napur Architech Kft

Kivitelezők: Záév Zrt és Magyar Építők Zrt

Szárazépítészet: Éptak 95 Kft

Generáltervező: Détári György DLA

Tervezési koordinátor: Filó Gergely

Építész munkatársak:  Ábel Viktor, Grócz Csaba, Koralevicz Kinga, Nyul Dávid, Mészáros Mónika, Holyba Pál

Belsőépítészet: Czakó Építész Kft. | Czakó Kálmán, Gyökér András, Pusztai Veronika

Látogatói és kiállítóterek tervezése, kivitelezése: art1st | Taraczky Dániel

Lebonyolító:
ÓBUDA-ÚJLAK Zrt., FŐBER Zrt.

A projekten összesen kicsit több mint 40000 fm sávos lamella került helyére, melynek gyártása, anyagmozgatása és természetesen a szerelése, nem kis feladat volt.

Reméljünk felkeltettük érdeklődését a termék irányába, várjuk megkeresését még ma.